Mobiiliapplikaatio voi tuntua modernin liiketoiminnan edellytykseltä, mutta pahimmillaan se voi olla järkevän liiketoiminnan hidaste.
Milloin selainpohjainen sovellus on viisaampi valinta ja miten päätös perustellaan?
Natiivin mobiiliapplikaation edut
Mobiiliapplikaatiolla voi olla teknisiä, imagollisia ja käytettävyyteen liittyviä etuja. Edut realisoituvat liiketoiminnan ja käyttäjien tarpeiden kautta, ei pelkästään laitteen teknisten kyvykkyyden mahdollistamana.
Tekniset syyt valita applikaatio
Natiivi applikaatio tukee monia laitteen ominaisuuksia selainpohjaisia palveluita paremmin tai tarkemmin.
Näitä voi olla esimerkiksi
- käyttäjän paikannus
- biometrinen tunnistautuminen
- Offline-tuki
- parempi kameratuki
- laajempinotifikaatiotuki.
Natiiviapplikaatio kykenee myös parempaan suorituskykyyn. Se voi tarkoittaa viiveetöntä käyttöliittymää tai yltiövisuaalista animaatio- ja efektishow'ta.
Hyvä nyrkkisääntö voi ollakin, että mikäli sovelluksesi tarkoitus on luoda sisältöä, tarvitaan siihen todennäköisesti oma applikaatio. Mikäli tarkoitus on kuluttaa sisältöä, ei sovellusta välttämättä tarvita.
Imagolliset syyt valita applikaatio
Mikäli jokin yllämainittu asia on sovelluksellesi tai liiketoiminnallesi bisneskriittinen asia, on natiivi mobiiliratkaisu todennäköisesti ainoa mahdollinen valinta. Joskus pelkkä läsnäolo sovelluskaupoissa voi olla myös käänteentekevä asia.
Vaikka palvelusi ei vaatisi teknisesti mitään ihmeempiä, voi liiketoiminnallisesti olla järkevää tai jopa pakko rakentaa mobiiliapplikaatio. Syitä voi olla kilpailevan liiketoiminnan olemassaolo ja samalle viivalle pääsy - tai kilpailuetu kilpailevan liiketoiminnan puuttuessa sovelluskaupoista.
Oma mobiilisovellus luo uskottavuutta ja skaalan tuntua. Käytännössä se sitä onkin, nimittäin oman erillisen sovelluksen rakentaminen vaatii resursseja.
Sanottakoon, että modernien selaimien tuki yllämainituille kasvaa jatkuvasti, ja ne mahdollistavat tulevaisuudessa yhä enemmän. Multiplatform-kirjastot, kuten React Native, mahdollistavat myös kustannustehokasta mobiilikehittämistä melkein niin kuin sitä tehtäisiin selaimelle. Nämä teknologiat mahdollistavat sekä iOS- että Android-versioiden rakentamisen samasta koodipohjasta. Samalle tehokkuuden asteelle näillä ei kuitenkaan päästä.
Selainpohjaisen ratkaisun edut
Selainpohjainen sovellus voi nykypäivänä näyttää melkein samalta kuin natiiviapplikaatio. Selaimet voivat käyttää ns. PWA (Progressive Web Application) -mallia, jossa sama selaimella rakennettu palvelu skaalautuu käytettävän laitteen mukaan – sama palvelu näyttää puhelimella applikaatiolta ja isolla ruudulla perinteiseltä verkkosivulta.
Selainpohjaisen ratkaisun rakentaminen ja ylläpito on kustannustehokkaampaa, sillä luonnollisesti vaadi erillistä kehittäjää tai tiimiä. Kehittämisen kokonaisuus arkkitehtuurillisesti ja henkilöstön näkökulmasta on helpommin hallittavissa.
Selainpohjaista applikaatiota on mahdollista päivittää ja iteroida nopeammin, sillä se ei vaadi Googlen tai Applen hyväksyntää.
Selainpohjainen sovellus on paremmin ja nopeammin saavutettavissa – se ei vaadi erillistä asentamista ja on täten nopeampi jakaa ja helpompi levittää. Selainapplikaatio on myös toiminnallisesti ja ulkomuodollisesti yhtenevä eri alustoilla.
Vastaava nyrkkisääntö selainpohjaisuudelle on, että mikäli sovelluksesi tarkoitus on kuluttaa sisältöä, voi selainpohjainen applikaatio olla juuri sopiva. Hakukoneet voivat indeksoida selainpohjaista sisältö ja ohjata käyttäjiä palveluusi.
Kiireisen päättäjän päätöksentekopykälät
Päätöksenteko alkaa luonnollisesti raamien ja rajoitteiden tutkimisella, sekä tavoitteiden määrittämisellä:
- Mikä on rakentamiseen ja ylläpitoon kaavailtu budjetti?
- Mitä käytännön toiminnallisuuksia tarvitset, ja mitä loppukäyttäjät odottavat palvelultasi?
- Mitä ehtoja kilpailijat ja markkinat asettavat?
- Onko nyt mahdollisuus innovoida, erottautua, ja muuten tehdä asioita toisin?
Selainpohjainen ratkaisu on optimaalinen, mikäli
- haluat nopeasti alkuun ja jotain näkyville
- haluat toimia pienellä tiimillä ja tehdä nopeasti muutoksia ja kokeiluja
- haluat pitää ylläpitokustannukset kurissa
- loppukäyttäjä käyttää palveluasi hyvin harvoin
- palvelusi sisältö tulisi olla hakukoneiden saavutettavissa.
Pärjäät selainpohjaisella sovelluksella, mikäli
- toiminnallisuudet ovat rajattua tiedon syöttämistä ja näyttämistä
- sovellus ei ole aikakriittinen palvelu tai tiheään käytetty
- sovelluksesi ei tarvitse biometristä kirjautumista
- sovelluksesi päätoimi on sisällön selaus.
Tarvitset natiivin applikaation, mikäli
- sovelluksesi on graafisesti vaativa
- tarvitset jotain seuraavista: notifikaatioita, bluetoothia, biometristä tunnistautumista, kameraa, kiihtyvyysanturia, yms.
- liiketoiminnallinen uskottavuus ja brändi perustelevat läsnäolon sovelluskaupoissa
- sovellukseesi kirjaudutaan ja sitä käytetään tiheästi
- sovelluksesi on tarkoitettu sisällön luontiin.
Ketterän ja säästeliään päättäjän viimeinen nyrkkisääntö: Mobiilisovellus on viimeinen vaihtoehto silloin kun mikään muu ratkaisu ei enää kelpaa.
Päätöksenteon aika
Päätöksentekoon kannattaa värvätä poikkitieteellinen tiimi, joka osaa huomioida
- tarpeisiin liittyvät teknologiset rajoitteet
- loppukäyttäjien tarpeet
- liiketoiminnalliset brändiin liittyvät ulottuvuudet.
Kokemukseni mukaan tämä päätös tehdään monesti liian tunnepohjaisesti, käsittelemättä yllä olevia asioita. Tee valistuneita päätöksiä!
Palvelusi voi tarvita sekä selain- että mobiiliversiot, mutta sen aika ei välttämättä ole vielä – tai enää. Mikäli haluat keskustella näistä vaihtoehdoista ja määrittää kimpassa tarpeita, ota yhteyttä!
Rakensitko kuitenkin mobiiliapplikaation, mutta huomasit sen tuomien ylläpitokustannuksien olevan liikaa hyötyihin nähden? Lue lisää mobiilisovelluksen siirtämisestä selaimeen.