Saatat löytää itsesi tilanteesta, jossa ainoa järkevä vaihtoehto on alasajaa olemassaoleva ja pitkään kehitetty mobiiliapplikaatio. Seuraava tehtäväsi on siirtää kaikki toiminnallisuus selaimessa käytettävään versioon.
Miksi kukaan ajaisi alas mobiiliapplikaationsa?
Mobiiliapplikaatio on keskimäärin sulavampi käyttää, "lähempänä käyttäjää", ja tukee laitteen erilaisia toimintoja joihin selaimella ei pääse käsiksi. Joskus nämä ominaisuudet muodostuvat liian kalliiksi ylläpitää ja jatkokehittää muuttuvien liiketoiminnallisten tarpeiden takia.
Mobiiliapplikaation siirtäminen selaimeen näyttää ensisilmäyksellä askeleelta taaksepäin, mutta se voi olla strateginen askel tehokkaampaan ja muutoskyvykkäämpään tulevaisuuteen. Muuttunut toimintaympäristö voi vaatia pienennettyä kehitysbudjettia tai tarvetta nopeammille iteraatioille.
Selaimessa pyörivälle sovellukselle tehtävät muutokset ovat todennäköisesti nopeampi koodata ja varmasti nopeampi viedä tuotantoon loppukäyttäjille. Näin mahdollistamme nopeammat palautesyklit ja uusien versioiden iteroinnin.
Selainversiota ei tarvitse erikseen asentaa, eikä niitä tarvitse hyväksyttää Applella tai Googlella. Tämä vähentää uusien käyttäjien hankkimiseen liittyvää kitkaa.
Eri laitteiden selaimet toimivat nykypäivänä yhteneväisesti. Vaikka esim. React Native mahdollistaa iOS-, Android- ja jopa selainversioiden rakentamisen yhdellä koodipohjalla, on pelkän selainpohjaisen palvelun rakentaminen silti yksinkertaisempaa, suoraviivaisempaa, tehokkaampaa ja täten halvempaa. Monella palvelulla lisäksi on mobiilisovelluksen lisäksi jo olemassaoleva web-pohjainen ratkaisu.Esimerkiksi X ja Bluesky on React Native -sovelluksia, joista jälkimmäinen on yhdellä koodipohjalla toteutettu sovellus iOS-, Android- ja web-alustoille.
Ennen sovelluksen alasajoa, tutki voiko useamman koodipohjasi yhdistää toisiinsa ja siten suoraviivaistaa sekä tehostaa kehittämistä.
Kiireiselle satunnaiskäyttäjälle optimoitu alasajosuunnitelma
Mobiiliapplikaation lakkauttamisen suurimmat huolet lienevät käyttäjien menettäminen ja asiakastyytyväisyyden laskeminen. Kiireiset käyttäjät eivät välttämättä muista mitä tapahtuu ja milloin - ja miksi. Sujuvaa transitiota varten kannattaa suunnitella vaiheittainen aikataulu, ja sille kannattaa varata merkittävästi aikaa. Aikatauluun vaikuttaa merkittävästi käyttäjäkunnan ja sovelluksen käyttöfrekvenssi; mitä enemmän päivittäisessä käytössä sovelluksesi on, sitä lyhyemmän aikataulun voit määrittää.
Ennen sovelluksesi eräpäivää tulee sinun kartoittaa mobiiliapplikaation käytetyimmät sekä kriittisimmät toiminnallisuudet. Jos olet esimerkiksi käyttänyt laitteen biometrisiä kirjautumismenetelmiä, valmistaudu kirjautumis-flown uudelleen suunnitteluun. Kaikkea ei todennäköisesti kannata toistaa uuteen selainversioon, vaan uudistamisessa on aina tilaisuus yksinkertaistaa omaa palvelua. Muista huomioida kaikki aikain saatossa rakennetut, monesti ensisilmäyksellä näkymättömät poikkeustilanteet.
Kun alasajat mobiiliapplikaation, ehdottomasti tärkeintä on toistuva viestintä. Viestinnän tulisi tapahtua monikanavaisesti; applikaation sisällä ja sen ulkopuolella, esim. sähköpostitse tai tekstiviestinä. Applikaation sisäiseen viestintään saatat tarvita uuden versiojulkaisun, mikä vaatii käyttäjältä applikaation päivittämisen, mikä riippuu paljon käyttäjän omasta aktiivisuudesta.
Käyttäjälle on hyvä tarjota samanaikainen mahdollisuus käyttää uutta selainversiota silloin, kun mobiiliapplikaatio on vielä olemassa. Käyttäjää tulee hellästi huomauttaa ja muistuttaa aikataulusta ja selainversion olemassaolosta, ja ohjata häntä käyttämään tätä. Ohjauksessa voi toimia porkkanana esim. jokin uusi toiminnallisuus.
Kun lopulta mobiiliapplikaatiota ei voi käyttää tai asentaa sovelluskaupasta, tulisi sen ilmoittaa olevansa poissa käytöstä siellä missä se on vielä asennettuna. Näin rento satunnaiskäyttäjäkin pysyy kehityksen perässä. Valmistaudu kuitenkin kriisiviestimään tilanteesta niille jotka asiasta kuitenkin yllättyvät.
Yhteenveto
Mobiiliapplikaatioita on rakennettu jo reilu vuosikymmen, ja osa alkaa olla ns. hapettuneessa tilassa. Voi olla aika päästää applikaatiostasi irti ja hyödyntää web-teknologioilla saavutettavaa, monesti riittävän hyvää, ratkaisua. Päästämällä irti voit saada vauhtia ja selkeyttä työelämääsi.