Terveystalo
Etäfasilitointi antoi työkaluja arkeen
Toimiala
Palvelut
Valmennus
Etäfasilitointi
Yhteiskehittäminen
Terveystalo on liikevaihdoltaan ja verkostoltaan Suomen suurin yksityinen terveyspalveluyritys ja Pohjoismaiden johtava työterveyshuollon toimija.
Valmensimme Terveystalon kehityspäälliköitä etäfasilitoinnissa. Osallistujat saivat konkreettisia vinkkejä arkeensa ja oppivat parhaita käytäntöjä fasilitoinnista ja yhteiskehittämisestä.
Alkusysäys ketterämmälle tiimityölle ja tiedon jakamiselle
Vuosina 2020–2021 suurin osa Terveystalon kehityspäällikköiden pitämistä workshopeista toteutettiin etänä. Työpajakäytännöt ovat osa kaikkia Terveystalon kehityshankkeita. Niissä kehitetään esimerkiksi prosesseja tai digipalveluita.
Kehityspäälliköille oli muodostunut erilaisia tapoja fasilitoida työpajoja etänä, mutta yhtenäistä toimintatapaa ei ollut. Terveystalolla ajatellaan, että etäfasilitointitaidot ovat tärkeitä hybridityön lisääntyessä. Tämän takia he hakivat kumppania valmentamaan etäfasilitointia, standardoimaan tekemistä ja tuomaan uusia taitoja työpajojen vetämiseen.
Tavoitteena oli, että talon sisällä jaettaisiin aktiivisesti parhaita käytäntöjä etäfasilitoimisesta ja kehitystyön ytimessä olevissa workshopeissa kyettäisiin yhdessä työstämään uusia ratkaisuja.
Itseoppimista ja käytännönläheistä valmennusta
Järjestimme Terveystalon kehityspäälliköille kaksi puolen päivän mittaista valmennusta etäfasilitoinnista. Ennen valmennuksia osallistujat kävivät verkkokurssin, joka loi teoriapohjan valmennuspäiville. Suunnitteluvaiheessa keskustelimme valmennusten sisällöistä ja osallistujien toiveista päiviä varten.
Valmennuspäivinä etäfasilitointia käsiteltiin käytännön harjoitteiden kautta. Valmennuksessa käytiin läpi muun muassa erilaisia haastavia tilanteita, joita fasilitoinnissa voi tulla vastaan: miten osallistaa passiivia osallistujia, kuinka pitää kiinni aikataulusta ja miten luoda yhteinen ymmärrys tavoitteista. Kerroimme valmennuksessa omien kokemustemme pohjalta, miten haastavia tilanteita voi käsitellä.
Konkreettisia työkaluja arkeen ja tiedon jakamista
Osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä valmennuspäiviin.
Rajalan mielestä kehityspäälliköt saivat valmennuksista parhaita käytäntöjä etäfasilitoinnista arkeensa.
Valmennuksen oppeihin kuului esimerkiksi workshopin rakenteiden määrittäminen, miten tuloksia koostetaan ja miten sovitaan seuraavat tekemiset workshopin jälkeen.
Rajalan mielestä suurin hyöty valmennuksista oli, että osallistujat ovat alkaneet jakamaan tietoa keskenään workshopeista.
Yhteistyön parhaat puolet
Rajala summaa yhteistyön parhaan puolen ja kiittää valmentajina toimineita Satua ja Vitalia.