Facebookin React Native on ollut Fraktiolla kovassa kulutuksessa ja nyrkillinen meistä tekee pääsääntöisesti vain sitä. Johanimme järjestää React Native -valmennuskurssia, johon voit tutustua paremmin täältä. Janosimme silti lisäoppia tästä hienosta teknologiasta ja Puolan Wroclaw:ssa järjestettävä React Native EU -konferenssi tipahti tiellemme kuin tilauksesta. Reissuun, siis!
Ajassa ja ajattomasti
Kokeilimme miltä liveblogaus tuntuu. Perustimme #teampolska -kanavan Slackiin, joka toimi tietynlaisena yhdistettynä matka- ja tekkiblogina. Kun vastaan tuli jotain mielenkiintoista, raportoimme sen Kamppiin jätetyille losoille kuvineen päivineen ja vastalahjaksi saimme takaisin lisäkysymyksiä. Kokeilu oli onnistunut ja suosittelen myös Sinulle, tulevaisuuden työmatkailija!
Meidän osaltamme konferenssi oli nelipäiväinen: kaksi päivää workshoppeja ja kaksi päivää profeettain saarnaa. Ensimmäisenä päivänä ensimmäinen suomalaistuttavuus löytyi tietenkin kahvikoneen luota manaamasta, että kone tuuttaa liian laihaa kahvia (terkut SOK:n Timolle!).
Konferenssin selkeät pääteemat olivat animaatiot, transitiot ja navigaatio. Teemat eivät sinänsä yllätä, sillä ovathan ne kriittisimpiä mobiilisovelluksen palasia. Animaatioiden osalta parrasvaloissa oli react-native-reanimated -kirjasto, jolla voi tehdä aika hienoja temppuja. Suosittelen tutustumaan, mutta vasta sitten, kun React Nativen oma Animated -palikka on hallussa. Myös Reduxin korvaaminen GraphQL:llä oli selkeästi tämänhetkinen trendi. Ilmassa oli havaittavissa pientä skeptisyyttä siitä, että onko X:n korvaaminen Y:llä sen arvoista, ainakaan vielä.
Puheista kunniamaininnan ansaitsevat Jani Eväkallion synkkä tilitys tuotesuunnittelijan sielunmaisemasta ja Gant Laborden huumorilla höystetty sessio kasvojentunnistussovelluksesta. Vahva suositus Janin esitykselle – se kestää aikaa ja koskee jokaista tuotekehityksen parissa työskentelevää henkilöä.
Lopussa AaGee ui React Nativen syövereissä kuin vanha tekijä. Yhden päivän workshopin pohjalta kehkeytyi parin päivän aikana melkoinen Airbnb-tappaja. Tehtävä suoritettu!
Keltanokalle React Native oli helppo omaksua ja mielenkiintoista oppia kehittämään tuttua juttua hiukan eri näkökulmasta. Älypuhelimen pieni koko rajoittaa suunnittelua verrattuna perinteiseen web-selaimen suunnitteluun. Fundementaalisia eroja itse syntaxissa kuin tyylitiedostoissa oli aluksi sekava hahmottaa, mutta pienen harjoittelun jälkeen selkeitä ja mukavia koodata.
Se fiilis, kun näkee oman sovelluksen pyörivän omalla puhelimella on sama fiilis mitä koin 80-luvun lopussa, kun kirjoitin ensimmäisen BASIC-koodini Commodore 64:lla.
Ei jatkossa nelipäiväisiä seminaareja, kiitos. Dataa tuli niin valtavasti, että lopussa uuden omaksuminen kävi aika raskaaksi!
React Native ja tulevaisuus
Kesällä muutama React Nativeen paljon panostanut suuri toimija ilmoitti ravistuttavasti, etteivät enää jaksa ja loikkaavat takaisin täysin natiiviin. Tämä ei yllätä, sillä React Nativen edut manifestoituvat erityisesti pienissä tiimeissä ja pienissä tai keskisuurissa projekteissa. Tapaus sai monen epäilemään, onko React Nativella tulevaisuutta – tuntuuhan se vähän polkujen oikomista varten luodulta ratkaisulta.
Kuitenkin Facebook panostaa React Nativeen enemmän ja enemmän. Jatkuva kehitys ja open source -yhteisöjen keksimät integraatiot mahdollistavat yhä enemmän mitä monipuolisempia kikkareita, jopa sovellusten progressive web application (PWA) -versiota ja virtuaalimaailmoja. React Native syö ja voi hyvin. Alkuvuodesta ilmaantunut Googlen Flutter on ensimmäinen vakavasti otettava kilpailija React Nativelle. Flutter on vielä niin nuori, että luonnossa Flutter -sovelluksia ei juuri tule vastaan. Toivottavasti kuulemme Flutterista lisää tulevaisuudessa!
Wroclaw
Konferenssi uuvutti meidät henkisesti ja fyysisesti, mutta jaksoimme silti pari tuntia kaupungilla iltaisin pyöriä. Wroclaw (lausutaan vrotsuaf) on hyvin trendikäs ja nuorekas startup-kaupunki. Tapasimme paikallisen kollegan, joka näytti meille vanhaa kaupunkia ja kertoi mitä paikallisia herkkuja kannattaa maistaa.
Kaupunki on jännä sekoitus uutta ja vanhaa. Esimerkiksi lähimaksutoiminnolla varustettu maksukorttisi toimii myös matkakorttina ilman mitään lisäsäätöä. HSL: tässäpä idea! Wroclaw jätti niin miellyttävän vaikutuksen, että toivottavasti tulevaisuudessa löydämme tekosyyn mennä sinne uudestaan.
Kuvailisin Wroclawia Helsingiksi vähemmällä byrokratialla. Niin samanlaisia ne ovat. Kaupunki on siisti, mutta kaupungissa on jotain jatkuvasti meneillään. Kaupunkia ei tunnu ahdistavan, että 500 vuotta vanhan rakennuksen seinään on pultattu trendikäs pop-up ravintola.
Haluatko React Native -osaajaksi?
Tarjoamme meidän valmennuksia sekä tiimeille että yksittäisille ulkopuolisille ilmoittautujille. Valmennus on suunnattu web-taustaisille devaajille, jotka haluavat tehdä sovelluksia mobiililaitteisiin. Jos siis olet käyttänyt Reactia, niin kurssi on tarkoitettu juuri sinulle! Lue lisää React Native -valmennuksestamme täältä!
PS. Syökää pierogeja!