Syksyn 2020 aikana meillä Fraktiolla, kuten monissa muissakin ystäväyrityksissämme, ovat vastuullisuus ja vaikuttavuus nousseet tärkeiksi teemoiksi. Millaisia päätöksiä meidän tulee yksilöinä ja yritystasolla tehdä, jotta toimintamme olisi vastuullista ja että voisimme tietoisesti luoda positiivista huomista? Millaisia asioita meidän kannattaa jättää tekemättä? Mitä haluamme myydä ja kenelle? Millaista hyvää haluamme jättää jälkeemme?
Voitot > vastuullisuus vai toisinpäin?
Päälle kymmenen vuotta sitten (eikun.. siitähän on jo yhdeksäntoista vuotta, yikes!) nuorena jakkupukuisena bisnesopiskelijana Damissa, tajusin että kestävä kehitys ei ole vain leima yrityksen kotisivulla tai sarake yrityksen strategiassa – vaan tekoja arkisella tasolla. Olin nähnyt hienot sustainability lausahdukset suuryritysten vuosikatselmuksissa ja samalla tekojen vähyyden. Raha vei aina voiton, koska yritykset toimivat tuolloin aina ensisijaisesti rahakoneina. Toki poikkeuksia varmasti oli, mutta harvassa. En tykännyt.
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat pitkään olleet pelkkiä markkinointitekoja, jonka 2020-luku onneksemme tuli muuttamaan digitalisaation, tietoisuuden, ajatusmallien ja läpinäkyvyyden myötä asioiksi, joista ei ole enää varaa vain sepostella. 2020-luku on jotenkin maagisesti onnistunut mullistamaan maailmamme niin, että ymmärrämme näiden olevan asioita, jotka tuovat iloa, hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta ja sitä kautta lopulta hyvinvoivia yrityksiä ja parempaa kannattavuutta. Ehkäpä maailmanlaajuinen pandemia, maapallon tila, ilmastoahdistus ja polarisaatio ovat nostaneet vastuullisuuden, totuudellisuuden ja tekojen arvon framille ja niihin halutaan nyt panostaa, aivan oikeasti ja täydellä sydämellä.
Sanoisinpa siis, että kylläpä sinä ja minä elämme mielenkiintoista aikaa maapallolla. Suorastaan sitä käännekohtaa tarinassa, jossa kohta tapahtuu jotain suurta ja sitten kaikki selviää ja ratkeaa. Näinhän sen piti mennäkin! Toivon tosiaan, että tulemme elinaikanamme näkemään jotain mullistavaa ihmisten ja yritysten tavassa toimia, vähitellen muuttaen systeemiä terveempään suuntaan. Kestävä tulevaisuus luodaan tänään. Puheet eivät itseasiassa merkkaa paljonkaan, vaan ne teot. Teot ovat konkretiaa ja ne konkretisoituvat valinnoiksi, ja niillä sitä kuuluisaa muutosta tehdään. Millaisiin vastuullisiin tekoihin sinä, työ- tai opiskelijayhteisösi olette valmiita sitoutumaan?
Tulevaisuuden johtajat ovat vaikuttavuusmuotoilijoita
Suurena muotoilufanina ja sanansaattajana uskon että kaikki ympärillämme on muotoiltu joko tietoisesti tai tiedostamatta. Uskon myös että vastuullisuus ja vaikuttavuus ovat sellaisia asioita, joita organisaatiossa voidaan muotoilla. Muotoilulla voidaan muuttaa maailmaa, mutta toisaalta sillä voidaan myös estää maailman muuttuminen. Sen vuoksi prosessi on olennaisessa osassa ja toisaalta myös siihen sitoutuminen.
Rohkeasti ennustankin, että tulevaisuuden johtajat ja muutoksentekijät ovat vaikuttavuusmuotoilijoita. Mitä ihmettä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että yritysten täytyy alkaa kyseenalaistamaan sitä, että mitä he tekevät ja miksi. Nyt saatat ajatella, että emmehän me voi täysin disruptoida olemassaolevia systeemejä ja järjestelmiä, joissa elämme ja joissa toimimme. Eikös firmat kaadu tällaiseen ajatteluun? Emme voikaan disruptoida täysin, mutta voimme alkaa tekemään pieniä muutosliikkeitä, kouluttamaan itseämme ja lähteä tekemään sisäisesti organisaatiossa duunia asian tiimoilta, joka vähitellen muuttuu toiminnaksi, jolla on positiivisia sosiaalisia-, taloudellisia- ja ympäristövaikutuksia. Vastuullisia organisaatioita on jo, katso vaikka Patagoniaa, kaikkien sustis-ihmisten lemppari esimerkkiä.
Vastuullisuuskonklaavin syntymä
Koska olemme itse- ja yhdessäohjautuva organisaatio, olemme myös itse päätäntävaltaisia siitä mitä lähdemme kehittämään sisäisesti. Meillä Fraktiolla on useita konklaaveja, joissa edistämme yrityksen eri asioita. Lisää konklaaveista voit lukea täältä.
Syksyn 2020 aikana Fraktiolla perustettiin vastuullisuuskonklaavi. Vastuullisuuskonklaavi on porukka, jonka kanssa pohdimme miten me Fraktiolla voisimme aloittaa vastuullisuus- ja vaikuttavuustyön. Olemme tulleet meidän porukalla seuraavanlaiseen lopputulemaan: aloitamme laittamalla kotipesämme kuntoon ja määrittämällä, mitä vastuullisuus ja vaikuttavuus meillä tarkoittaa. Määritämme, että mille meidän täytyy sanoa ei ja mitä haluamme lisää, jotta ajatuksemme vastuullisesta toiminnasta toteutuu. Kuinka voimme kantaa oman kortemme kekoon, muutenkin kuin luomalla mainioita verkkopalveluita, joilla vaikutetaan ihmisten arkeen ja hyvinvointiin positiivisesti?
“Me keskitymme tässä elämäntapamuutokseen, emmekä diettiin” sanoi kollegani Tohtori (Henri Vesala). Vastuullisuuskonklaavin tärkein tehtävä tänä keväänä on työstää ja möyhiä arvojen ja tavoitetilan kautta, mitä meidän elämäntapamuutoksemme vastuullisuuden ja vaikuttavuuden saralla konkreettisesti tarkoittaa. Matka ei tule olemaan helppo, mutta koska omistautuneisuutta ei tältä konklaavilta puutu, uskon että aika silmiä avaava.
Miksi Fraktio on merkityksellinen työpaikka?
Kun hain Fraktiolle töihin viime keväänä, koin todella tärkeäksi että yrityksessä arvostetaan tiettyjä asioita. Täällä haastetaan sitä millaista työnteon pitäisi olla ja kulttuurin edustaa. Itselleni resonoi vahvasti se, että yrityksen tärkein tehtävä ei olekaan vaan tehdä voittoa vaan olla merkityksellinen työpaikka ja tuottaa hyvinvointia ja vapautta. Olen kai sitten aika perus milleniaali siinä mielessä, että raha ei ole minulle motivaattori vaan se että saan olla mukana minua suurempien ja merkityksellisten asioiden kehittämisessä. Se, että saan olla mukana yrityksen vahvasti positiivisviritteisessä kasvussa, muutoksessa sekä miettimässä vastuullisuuden ja vaikuttavuuden teemoja tulevaisuuden kestävässä firmassa, jonka moottorina on parempi huominen, on aikas COOL.