Blogi

Kaikki rakastavat käytettävyyttä

Vitali Gusatinsky Design

Käytettävyys on elinehto palveluille: jos kotisivua tai sovellusta on vaikeaa käyttää, ihmiset lähtevät. Jos ihmiset eivät saa haluamaansa tietoa tai ei selkeästi esitetä mitä palvelu tarjoaa heille, harva jää tutkimaan mitä palvelu voisi mahdollisesti heille tarjota. Kukaan ei halua sijoittaa aikaansa selvittämään tuntematonta jos se ei välittömästi anna heille jotain arvoa. Työpaikalla huono käytettävyys vähintään heikentää työtehokkuutta ja pahimmillaan aiheuttaa epätoivoa.Käytettävyys tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka helposti järjestelmällä voidaan onnistuneesti käyttää sen toimintoja. Toisin kuin monet subjektiiviset piirteet, kuten palvelun esteettisyys, käytettävyyttä voi suhteellisen suoraviivaisesti tutkia mittaamalla eri tekijöitä, kuten kuinka kauan käyttäjällä kestää suorittaa eri tehtäviä ja montako virhettä hän teki suorituksen aikana. Käytettävyyssuunnittelu suoraviivaistaa palvelua vähentämällä vaiheita ja poistamalla esteitä asioiden toteutumiselle.

Onneksi käytettävyyden periaatteet eivät muutu aikojen kanssa. Jakob Nielsen laati vuonna 1990 kymmenen käytettävyysperiaatetta, jotka ovat edelleen yhtä päteviä meidän mobiilipainotteisessa nykymaailmassa. Huomioimalla näitä periaatteita voidaan auttaa palveluja olemaan käyttäjäläheisempiä, mutta ainoastaan näkemällä kuinka käyttäjät itse käyttävät palvelua voidaan olla varmoja että palvelu aidosti toimii erittäin selkeästi.

1 käytettävyysperiaate

1. Näytä järjestelmän tila

“Tiedän mitä tapahtuu”

  • Tee helpoksi nykytilan hahmottaminen – missä käyttäjä on, miten ja miksi hän on siihen paikkaan päätynyt.
  • Vinkki: Ilmoita käyttäjälle mitä tapahtuu kun hän suorittaa toimintoja, älä pakota häntä arvaamaan. Kerro mitä vaaditaan jotta toiminnon voi suorittaa onnistuneesti.
2 käytettävyysperiaate

2. Luo yhteys järjestelmän ja todellisen maailman välille

“Ymmärrän mistä puhut”

  • Puhu käyttäjän kieltä – viestitä inhimillisesti helposti ymmärrettävillä sanoilla ja lauseilla. Vältä termejä, joita tyypillinen käyttäjäsi ei ymmärrä.
  • Vinkki: Koita luoda keskustelutyylisiä viestimuotoja: “Laita meille viestiä” vs. “Yhteystiedot”
3 käytettävyysperiaate

3. Anna käyttäjälle ohjautuvuutta ja vapautta

“En halunnut tätä”

  • Käyttäjät usein valitsevat vahingossa väärän valinnan. Tarjoa heille helppo ja vaivaton poistumistie palatakseen edelliseen tilaan.
  • Vinkki: Tarjoa Takaisin-, sulje- ja undo/redo-napit, ne ovat tärkeitä käyttäjille.
4 käytettävyysperiaate

4. Ole johdonmukainen ja seuraa standardeja

“Tämähän on järkevää”

  • Selkeä, johdonmukainen sanasto ja kontekstiin sopivat käyttötavat helpottavat palvelun käyttämistä. Muotoile käyttäjien odotusten ympärille kun mahdollista.
  • Vinkki: Sovella ohjeita suunnittelemallesi alustalle, kuten iOS Human Interface Guidelines:ia ja Googlen Material Design:ia.
5 käytettävyysperiaate

5. Estä virheitä

“Onneksi en tehnyt tota”

  • Ongelman estäminen on parempaa kuin sen ratkaiseminen: koita välttää luomasta tilanteita joissa käyttäjä voi valita virheellisesti.
  • Vinkki: Pyydä vahvistusta mm. kun käyttäjä vaihtaa tärkeitä asetuksia.
6 käytettävyysperiaate

6. Auta tunnistamaan, madalla muistamisen tarvetta

“Tiedän mikä toi on”

  • Havaitseminen toimii paremmin kuin muistaminen: vähennä käyttäjän muistitaakkaa ja pidä tarpeelliset toiminnot selkeästi esillä.
  • Vinkki: Käyttöliittymän elementit pitäisi olla selkeästi ymmärrettävissä: mikä on linkki, mikä on nappi.
7 käytettävyysperiaate

7. Mahdollista joustavuutta ja käyttötehokkuutta

“Haluan tehdä sen nopeasti”

  • Mahdollista tehokäyttöä “kiihdyttimillä” — toiminnot jotka saattaa jäädä ensikertalaiselta huomioimatta, kuten pikanäppäimet ja lisäasetukset. Luo tapoja räätälöidä palvelua käyttäjän tarpeiden mukaiseksi.
  • Vinkki: Suodattimet, tägit ja konditionaalinen haku ovat tärkeitä työkaluja käyttäjälle löytääkseen hänelle olennaisen tiedon.
8 käytettävyysperiaate

8. Pidä ulkoasu esteettisenä ja minimalistisena

“Näyttääpä selkeältä”

  • Auta käyttäjiä keskittymään olennaiseen, poista palvelusta häiriötekijät.
  • Vinkki: Arvioi jokaisen elementin tarkoitusta ja aiheellisuutta sen kontekstissa: se, mikä on tarpeen ensimmäisessä näkymässä ei välttämättä ole tarpeen viimeisessä.
9 käytettävyysperiaate

9. Auta ihmisiä havaitsemaan, diagnosoimaan ja palautumaan virheistä

“Ymmärrän mikä meni vikaan”

  • Parhaimmillaan virheviestit kertovat tarkasti ongelman, ovat helposti ymmärrettäviä ja ehdottavat ratkaisuja sekä toimenpiteitä korjaamaan tilanteen.
  • Vinkki: “Hups, emme saa yhteyttä palvelimeen. Kokeile lähettää viesti uudestaan.” vs. “Virhe 503”
10 käytettävyysperiaate

10. Tarjoa avustusta ja dokumentaatiota

“Tarvitsen apua”

  • Palvelujen sujuva käyttö ei saisi nojautua dokumentaatioon, mutta on hyvä tarjota apua käyttäjille jotka sitä voisi tarvita.
  • Vinkki: Kuvaile tehtäviä (eikä toimintoja) mahdollisimman tarkasti ja vaiheittain.

Hyvä käyttökokemus on haastava kokonaisuus, eikä erinomainen käytettävyys takaa laadukasta käyttökokemusta: olemme varmasti kaikki jossain vaiheessa kokeilleet palvelua, jota on helppo käyttää, mutta emme palanneet siihen koska se ei vastannut tarpeitamme tai oli niin rajattu toiminallisuudeltaan ettei se helposti tullut osaksi arkeamme, vaikka olisikin ollut itsessään hyvä työkalu.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana palvelujen käytettävyys on kehittynyt huimasti. Rima on korkealla ja ihmiset odottavat palveluilta jopa B2B-maailmassa sulavaa käytettävyyttä kaikilla laitteilla. Minusta tämä on erinomainen asia. Kun käytetään vähemmän aikaa työkalujen kanssa taistelemiseen, voidaan keskittyä tekemään haastavampia asioita.

Lähteet

10 Usability Heuristics for User Interface Design (NN Group)
Usability testing: Not difficult, very important! (Inge Nahuis)
iOS Human Interface Guidelines (Apple)
Material Design (Google)